ПАРК БУБАЊ ОБЈЕКТИВОМ ДРАГАНА ВИДОЈКОВИЋА
6.06.2011

У галерији Европског кутка у Нишу, отворена је самостална изложба фотографија Драгана Видојковића, мултимедијалног уметника, аутора медијске ЕКОполис мреже у Нишу. Ову изложбену поставку, коју чине 36 фотографија аутор је назвао: „Наше МЕСТО-наша ПЛАНЕТА, наша ОДГОВОРНОСТ- Спомен парк БУБАЊ“ и реализована је поводом обележавања Светског дана заштите животне средине под покровитељством Градске општине Палилула и Града Ниша.

Отварање изложбе приређено је као својеврсни перформанс, који је по замисли Видојковића, у постављању изложбе укључио и посетиоце галерије Европског кутка. Овај интерактивни однос публике и аутора у креирању поставке изложбе о једној од највећих зелених оаза града Ниша- Спомен парку Бубањ, симболично је демонстрирао место и улогу грађанске иницијативе и сваког појединца у заштити животне средине.

О изложбеној поставци аутора, на отварању изложбе говорили су професор Славољуб Тодоровић - Зоркин, председник Мултимедијалног удружења уметника Цар Константин и Милан Ђурђевић, председник Скупштине Градске општине Палилула.

„Спомен парк Бубањ је инспирација уметника више деценија. Фото прича Драгана Видојковића је значајан документ о овом простору, који великим залагањем руководства Градске општионе Палилула, из године у годину, добија нови изглед-рекао је Милан Ђурђевић. „Новим пројектима и финансијском подршком ЕУ, парк Бубањ добија нове садржаје, а фотографије Видојковића бележе наше акције и наш однос према природи“.

О стваралаштву Драгана Видојковића, као мултимедијалном уметнику, новинару, који је више од 30 година активно и стваралачки присутан у културном и медијском простору Ниша, говорио је и професор сликарства Славољуб Тодоровић-Зоркин. Он је подсетио да је аутор изложбе о Бубњу, креатор поткултурних и контракултурних дешавања осамдесетих и деведесетих у Нишу. Видојковић је био оснивач пројекта и први главни  уредник Студентског културног центра-у оснивању, уредник филмског и видео програма Дома омладине-Дома културе, један од покретача првих локалних-независних тв у Нишу и Региону и реализатор експерименталних тв програма. Објављивао је стручне радове, филмску критику. Приредио је и уређивао више тематских публикација, часописа. Од 2004. Видојковић је уметнички директор Међународне смотре еколошког и археолошког филма „ЕКОПОЛИС фест“, члан је Међународног удружења новинара ИФЈ, Мултимедијалног удружења уметника „Цар Константин“, удружења Медијских фотографа Србије, Друштва Србије за односе са јавношћу.

Од 2002. године Драган Видојковић је основао и уређује независну еколошку тв продукцију ЕКОПОЛС, која окупља филмске и тв ствараоце. Аутор је документарних филмова, видео и тв продукције у оквиру које је до сада настало 420 тв емисија (Банкер систем) и више кратких документарних форми. Ванредни је професор на Катедри АРТ Академије, Међународног Института за студије „Екоман“.

Фотографије Драгана Видојковића, биће изложене у галерији Европског кутка до краја ове недеље.